De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de huidige wetgeving zijn de volgende:
Verbetering van de randvoorwaarden voor de bedrijfsarts
- Er komt een verplicht basiscontract arbodienstverlening tussen de werkgever en de arbodienstverlener waarin de afspraken over de dienstverlening worden vastgelegd. Dit contract moet in ieder geval specifiek ingaan op de uitvoering van de volgende nieuwe maatregelen:
- Iedere werknemer krijgt het recht om de bedrijfsarts te bezoeken, dus ook als iemand nog niet verzuimt.
- De bedrijfsarts krijgt vrije toegang tot de werkvloer en kan iedere werkplek bezoeken.
- Iedere werknemer krijgt het recht op een second opinion van een andere bedrijfsarts. De bedrijfsarts honoreert een dergelijk verzoek tenzij er sprake is van zwaarwegende redenen om dit te weigeren. De precieze invulling en uitvoering van het recht op een second opinion moet nog worden uitgewerkt in het Arbeidsomstandighedenbesluit.
- De bedrijfsarts moet een klachtenprocedure hebben, zodat een werkgever, een werknemer of een andere belanghebbenden een klacht kan indienen.
- De bedrijfsarts moet beroepsziekten melden aan het Nederlands Centrum voor beroepsziekten.
- De bedrijfsarts moet nauw samenwerken met de preventiemedewerker en de OR of personeelsvertegenwoordiging.
- In plaats van bijstand verlenen is nu opgenomen dat de bedrijfsarts een onafhankelijke, adviserende rol heeft. Hiermee wordt duidelijker dat de werkgever zelf verantwoordelijk is voor de verzuimbegeleiding. De werkgever en de werknemer zijn samen verantwoordelijk voor de uitvoering van de adviezen van de bedrijfsarts.
Grotere medewerkersbetrokkenheid
In de wet is opgenomen dat de werknemersvertegenwoordiging instemmingsrecht krijgt bij zowel de keuze van de persoon van de preventiemedewerker als ten aanzien van de positionering van de preventiemedewerker in de organisatie. Door het instemmingsrecht krijgt de preventiemedewerker draagvlak van de werknemers.
Meer preventie
Met de invoering van een open spreekuur krijgt iedere werknemer het recht om de bedrijfsarts te bezoeken, ook preventief.
De preventiemedewerker krijgt een duidelijke rol in de organisatie. Hij krijgt als taak te adviseren aan de bedrijfsarts en samen te werken met de bedrijfsarts en andere arbodienstverleners.
Meer toezicht en handhaving
De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) krijgt meer mogelijkheden om werkgevers, arbodiensten en bedrijfsartsen sancties op te leggen bij het niet naleven van zowel de regelgeving als het basiscontract. Als in 2020 geen verbetering blijkt ten aanzien van het onderkennen en melden van beroepsziekten zal een bestuurlijke boete worden ingevoerd voor het niet-melden.
Na 1 juli 2017 hebben de werkgever en de arbodienstverlening een jaar de tijd om de contracten en de dienstverlening aan te passen aan deze nieuwe wet.
Indien u als werkgever vragen heeft over deze wetswijziging kunt u contact met ons opnemen.