De krappe arbeidsmarkt zet werkgevers voor grote uitdagingen. Iedereen is op zoek naar (gekwalificeerd) personeel. Wij merken dat er veel vragen zijn over het concurrentiebeding. Tijd om weer eens op een rij te zetten hoe het ook alweer zit met het concurrentiebeding. Waarop moet een (toekomstige) werkgever bedacht zijn?
Doel van een concurrentiebeding is voorkomen dat een werknemer na afloop van zijn dienstverband bij een concurrent aan de slag gaat. Een relatiebeding is ook een concurrentiebeding en bedoeld om te voorkomen dat de werknemer na uitdiensttreding de relaties van zijn werkgever benadert, voor een relatie gaat werken etc. Wat ook veel voorkomt, is een anti-ronselbeding dat de werknemer verbiedt collega’s te bewegen in dienst te treden bij de concurrent. Het is in de rechtspraak nog geen uitgemaakte zaak dat een anti-ronselbeding een concurrentiebeding is. Op overtreding van de bedingen staat meestal een (hoge) boete die door de rechter gematigd kan worden.
Waarop moeten werkgevers letten als ze een concurrentiebeding willen afspreken?
Schriftelijk
Een concurrentiebeding moet schriftelijk met een meerderjarige werknemer overeengekomen worden. Anders is het concurrentiebeding niet rechtsgeldig en kan de werkgever er dus geen beroep op doen. Aan deze eis wordt voldaan als het concurrentiebeding in een document staat dat door de werknemer is ondertekend (meestal de arbeidsovereenkomst). Volgens de Hoge Raad is het concurrentiebeding ook rechtsgeldig als het is opgenomen in een ander document dan wat de werknemer heeft ondertekend, mits aan de volgende voorwaarden is voldaan:
- de arbeidsvoorwaardenregeling met het concurrentiebeding is als bijlage gevoegd bij het ondertekende document waarin naar de arbeidsvoorwaardenregeling wordt verwezen;
of
- de werknemer heeft in het door hem ondertekende document uitdrukkelijk verklaard met het concurrentiebeding in te stemmen.
Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
Een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is niet toegestaan. Er geldt een uitzondering als de werkgever zwaarwegende bedrijfsbelangen heeft die een concurrentiebeding rechtvaardigen en die schriftelijk gemotiveerd zijn in de arbeidsovereenkomst. Ontbreekt een schriftelijke motivering, dan is het beding ongeldig. De schriftelijke motivering van de zwaarwegende bedrijfsbelangen wordt streng getoetst. De meeste concurrentiebedingen in een tijdelijk arbeidscontract voldoen niet aan deze eis, omdat de zwaarwegende bedrijfsbelangen in relatie tot de functie vaak te algemeen (bijvoorbeeld voor alle commerciële functies) en niet ‘op maat’, voor de specifieke functie of werknemer, geformuleerd zijn.
Ingrijpende wijziging arbeidsverhouding
Een concurrentiebeding kan zijn geldigheid verliezen en geheel of gedeeltelijk vervallen, als de arbeidsverhouding zo ingrijpend wijzigt, dat het beding daardoor aanmerkelijk zwaarder op de werknemer gaat drukken en opnieuw moet worden overeengekomen. Het moet dan wel gaan om een ingrijpende wijziging die bij het aangaan van het concurrentiebeding redelijkerwijs niet voorzienbaar was en waardoor de werknemer bij handhaving van het beding na afloop van zijn dienstverband belemmerd wordt een nieuwe, gelijkwaardige werkkring te vinden. Voorbeelden in de rechtspraak waarbij het concurrentiebeding om die reden kwam te vervallen was de situatie waarin een monteur was opgeklommen tot verkoper binnendienst of bij een promotie van junior verkoopmedewerker naar accountmanager. Een andere situatie kan zijn als de bedrijfsactiviteiten ingrijpend veranderen, bijvoorbeeld bij internationalisering of de uitbreiding van de portefeuille als gevolg van een fusie.
Vernietiging of matiging concurrentiebeding
Een concurrentiebeding beperkt de werknemer in zijn grondrecht op een vrije arbeidskeuze. De rechter kan een rechtsgeldig concurrentiebeding vernietigen of matigen, wanneer de werknemer door het concurrentiebeding onbillijk wordt benadeeld in zijn belangen om na afloop van zijn dienstverband elders te gaan werken. Dat kan betekenen dat de werknemer ondanks een geldig beding toch in dienst kan treden bij de concurrent of slechts voor een beperkte periode gebonden is aan het beding etc. Of dat het geval is, zal de rechter steeds beoordelen aan de hand van een belangenafweging tussen de belangen van de werkgever enerzijds en die van de werknemer anderzijds. De rechter heeft een grote vrijheid om te beslissen of en in hoeverre het concurrentiebeding moet worden vernietigd of beperkt en welke belangen meegewogen moeten worden en hoe zwaar die belangen moeten meewegen. De rechtspraak is daardoor casuïstisch en lastig voorspelbaar. Gehele vernietiging van een concurrentiebeding komt niet heel vaak voor. Beperking in tijd en/of geografisch bereik van een concurrentiebeding of het terugbrengen tot alleen een relatiebeding komen regelmatig voor. Uit de rechtspraak kunnen een aantal factoren worden afgeleid die bij de belangenafweging een rol spelen zoals:
- de gegronde vrees voor benadeling van de ex-werkgever vanwege de concurrentiegevoelige kennis die de ex-werknemer heeft opgedaan;
- de mogelijkheid van positieverbetering voor de werknemer;
- wie heeft het initiatief tot beëindiging genomen;
- de persoonlijke omstandigheden van de werknemer;
- de mate van gebondenheid van de werknemer aan een bepaalde branche;
- de mate van verwijtbaar gedrag van werkgever en/of werknemer;
- de investeringen van de werkgever in de werknemer;
- de duur van het contract;
- toezeggingen over het al dan niet handhaven van het beding.
Boete & schadevergoeding
Bij een concurrentie- en relatiebeding is het mogelijk om naast een boete ook eventuele schade te claimen bij overtreding van deze bedingen. Let wel, dat kan niet bij boetes die worden verbonden aan overtreding van bijvoorbeeld het geheimhoudingsbeding. Aan de rechtsgeldigheid van een boetebeding, anders dan die geldt voor een concurrentiebeding, stelt de wet strikte eisen.
Tips
Ga vooraf aan het sluiten van een concurrentiebeding altijd na of het gelet op de functie noodzakelijk is om de (zwaarwegende) bedrijfsbelangen te beschermen.
Neem het concurrentie- en relatiebeding op in de arbeidsovereenkomst zelf.
Controleer of de boetebepaling op overtreding van het concurrentie-en/of relatiebeding correct is geformuleerd naast het recht op schadevergoeding.
Wees alert op situaties waarin het nodig kan zijn het beding opnieuw overeen te komen om te voorkomen dat het beding niet (meer) geldig is.
Zorg naast een concurrentie- en/of relatiebeding ook altijd voor een geheimhoudingsbeding met een boetebepaling die voldoet aan de wettelijke vereisten van een boetebeding.
Neem een clausule in de arbeidsovereenkomst op ter bescherming van intellectuele eigendomsrechten als dat van toepassing is op de werkzaamheden die de werknemer verricht.
Hervormingen op komst
Eind februari 2022 heeft minister Van Gennip de Tweede Kamer geïnformeerd over een aantal beleidsopties om het concurrentiebeding te hervormen. Uit onderzoek blijkt dat het concurrentiebeding zo breed wordt ingezet dat het tot een ongerechtvaardigde beperking kan leiden van de noodzakelijke mobiliteit, zeker in een krappe arbeidsmarkt. Volgens de minister is er ook draagvlak onder de sociale partners om tot een aanpassing van het concurrentiebeding te komen. De minister verwacht in de zomer een wetsvoorstel tot aanpassing aan de Tweede Kamer te kunnen voorleggen.
Van Bladel Advocaten zal u natuurlijk op de hoogte houden zodra hierover meer bekend is en van interessante rechtspraak over dit onderwerp.