Op 5 juli 2022 heeft de Tweede Kamer het gewijzigde voorstel van de Wet werken waar je wilt aangenomen. Als straks ook de Eerste Kamer instemt met deze wet, wordt het thuiswerken duidelijker geregeld dan hoe het nu is. Initiatiefnemers Weyenberg (D’66) en Maatoug (GroenLinks) hebben het advies van de SER over hybride werken van 31 maart 2022 dat uitgaat van een oplossing op maat tussen de individuele werkgever en werknemer overgenomen. Wat houdt de wijziging in?
Wet werken waar je wilt
Het initiatiefwetsvoorstel is gewijzigd conform het advies van de SER, waarbij de toets van een verzoek tot aanpassing van de arbeidsplaats wordt beoordeeld naar de maatstaf van redelijkheid en billijkheid in plaats van zwaarwegende bedrijfsbelangen, zoals in het oorspronkelijke wetsvoorstel stond.
De initiatiefnemers hebben in het kader van de wijziging het volgende benadrukt:
- de werknemer moet een gedegen motivering aanvoeren bij zijn verzoek om wijziging van de arbeidsplaats;
- het belang van de dialoog tussen werkgever en werknemer waarbij toekenning van het verzoek per specifiek geval dient te worden afgewogen;
- de afweging is in de eerste plaats aan de werkgever die moet beoordelen of zijn belangen naar redelijkheid en billijkheid opwegen tegen de belangen van de werknemer, daarbij alle omstandigheden van het geval betrekkend.
Dit laatste, “daarbij alle omstandigheden van het geval betrekkend” dwingt de werkgever goed door te vragen bij de werknemer naar diens belangen. De werkgever kan niet zonder meer afgaan op het gestelde in het verzoek, aldus de toelichting.
Verder is het volgens de initiatiefnemers niet de bedoeling dat de rechter op de stoel van de werkgever gaat zitten. Het gaat om een rechterlijke toets waarbij de redelijkheid en billijkheid centraal staan. Elementen die hierbij een rol kunnen spelen zijn sociale cohesie, samenwerking binnen teams en zware administratieve of financiële lasten voor de werkgever. Deze opsomming is niet limitatief.
De Wet flexibel werken, die zal worden gewijzigd als het wetsvoorstel wordt aangenomen door de Eerste Kamer, maakt het mogelijk om bij cao of anders met de OR of personeelsvertegenwoordiging afspraken te maken over het te voeren beleid bij vermeerdering arbeidsduur en bij aanpassing van de arbeidsplaats of werktijd voor de duur van maximum vijf jaar. Het is verstandig om tijdig met de OR of PVT in overleg te gaan over de invulling of aanpassing van het binnen uw organisatie te voeren beleid bij hybride werken.
Als het wetsvoorstel door de Eerste Kamer wordt aangenomen, en die kans lijkt groot omdat het gebaseerd is op het advies van de SER waarin de sociale partners vertegenwoordigd zijn, is het de bedoeling dat de Wet werken waar je wilt binnen drie jaar na inwerkingtreding wordt geëvalueerd om de effecten ervan in de praktijk te monitoren.
We houden u natuurlijk op de hoogte, zodra het wetsvoorstel ook door de Eerste Kamer is aangenomen. Heeft u in de tussentijd vragen hierover of heeft u advies nodig over het opstellen of aanpassen van uw beleid rondom hybride werken, dan kunt u een mail sturen naar: info@vanbladeladvocaten.nl.