Het gevolg was dat veel werkgevers het dienstverband van zieke werknemers slapend lieten voortbestaan nadat een zieke werknemer twee jaar ziek was en niet gere-integreerd kon worden. Daarmee ontliepen veel werkgevers de transitievergoeding.
Om werkgevers tegemoet te komen, heeft het vorige kabinet in maart 2017 een wetsvoorstel ingediend met een vergoedingsregeling voor de transitievergoeding in deze situatie. Na de val van het kabinet werd het wetsvoorstel controversieel verklaard, maar nu is het wetsvoorstel op 5 juli door de Tweede en op 10 juli 2018 door de Eerste Kamer aangenomen.
Uitgangspunten wet:
- UWV zal werkgevers compenseren voor (in beginsel) de betaalde transitievergoeding na ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. Ook eventuele transitie- en inzetbaarheidskosten die op de transitievergoeding in mindering zijn gebracht worden gecompenseerd.
- De compensatie wordt verstrekt vanuit het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf). Daartegenover staat een verhoging van de (uniforme) premie.
- De compensatie geldt ongeacht de beëindigingswijze van de arbeidsovereenkomst. Dus zowel bij opzegging na een UWV procedure als bij wederzijds goedvinden.
- De compensatie is maximaal de hoogte van de transitievergoeding waar een werknemer recht op zou hebben op het moment dat de periode van verplichte loondoorbetaling eindigt. Verder zal de compensatie nooit meer zijn dan het bedrag van het betaalde brutoloon tijdens de ziekte van de werknemer (exclusief werkgeverslasten). Een eventuele periode van een verlengde loondoorbetalingsplicht vanwege een opgelegde loonsanctie wordt niet meegenomen bij de berekening.
- UWV beslist over de aanvraag voor compensatie.
- De vergoedingsregeling krijgt terugwerkende kracht tot 1 juli 2015
Met de nieuwe wet wil de regering cumulatie van kosten (loondoorbetaling en re-integratiekosten bij arbeidsongeschiktheid en een transitievergoeding bij ontslag wegens deze arbeidsongeschiktheid) voorkomen en ‘slapende dienstverbanden’ tegengaan. De wet zal op 1 januari 2020 in werking treden. Volgens de Ontwerpregeling voor de uitvoering van deze wet dient de compensatie uiterlijk zes maanden na betaling van de vergoeding aangevraagd te worden. Voor vergoedingen die tussen 1 juli 2015 en 1 april 2020 zijn betaald, geldt dat een aanvraag voor 1 oktober 2020 moet worden ingediend. Bij de aanvraag moet aangetoond worden dat de arbeidsovereenkomst is beëindigd wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. Als dat niet kan door UWV stukken met betrekking tot een WIA-uitkering of Ziekengeld dan dient de werkgever een verklaring af te leggen dat de werknemer ziek was bij het einde van de arbeidsovereenkomst, waarbij de datum van aanvang van de ziekte vermeld wordt, evenals de naam van de bedrijfsarts die de ziekte heeft vastgesteld. De formulieren voor de aanvraag zijn op dit moment nog niet beschikbaar.
***
Als ontslag aan de orde is na langdurige ziekte is het aan te bevelen om dit direct bij twee jaar arbeidsongeschikt te regelen, omdat alleen de transitievergoeding op dat moment voor vergoeding in aanmerking komt.
Indien u als werkgever de arbeidsovereenkomst met een zieke werknemer gaat beëindigen en u de transitievergoeding gaat betalen, is het belangrijk aan de vereisten voor compensatie te voldoen
Wij kunnen u helpen om ervoor te zorgen dat u daadwerkelijk gecompenseerd gaat worden voor te betalen transitievergoedingen na ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. Als u na 1 juli 2015 al een transitievergoeding heeft betaald aan een zieke werknemer kunt u laten toetsen of u in aanmerking komt voor compensatie en tot welk bedrag.