Het gaat om een aantal technische aanpassingen en een aanscherping.
- De boete bij een ontslagaanvraag om bedrijfseconomische redenen wordt anders berekend en heeft daarmee meer impact op de hoogte van de subsidie.
- De termijn om de subsidie definitief vast te stellen is verlengd van 22 weken naar 52 weken.
- Werkgevers met een buitenlands rekeningnummer kunnen binnen 4 weken een Nederlands rekeningnummer doorgeven om de subsidie te kunnen ontvangen.
- Bij een ontslagaanvraag om bedrijfseconomische redenen zal een werkgever aannemelijk moeten maken dat en waarom ontslag niet kan worden voorkomen met een beroep op de NOW.
- De verplichting voor de werkgever om tijdens de subsidieperiode geen bedrijfseconomisch ontslag aan te vragen geldt na 17 maart 2020 (en niet na 18 maart 2020).
De twee belangrijkste wijzigingen hebben betrekking op de situatie waarin de werkgever toch bij UWV bedrijfseconomisch ontslag aanvraagt en daarnaast een beroep op de NOW doet. Deze twee wijzigingen worden hieronder nader toegelicht.
Gewijzigde berekening hoogte subsidie bij bedrijfseconomisch ontslag
De werkgever die een beroep doet op de NOW verplicht zich om voor de periode na 17 maart tot en met 31 mei 2020 geen bedrijfseconomisch ontslag aan te vragen bij UWV. Doet de werkgever dat toch, dan zou de loonsom van januari 2020 worden verlaagd met 150% van het loon van de voor ontslag voorgedragen werknemers (ongeacht of de ontslagaanvragen worden gehonoreerd).
Deze sanctie heeft volgens de Minister echter niet het beoogde effect op de uiteindelijke hoogte van de subsidie, omdat die gerelateerd wordt aan het omzetverlies (waardoor de subsidie evenredig aan het percentage omzetverlies omlaag gaat). Daling van de loonsom heeft weliswaar invloed op de hoogte van de subsidie (die daardoor lager wordt), maar zolang rekening wordt gehouden met het omzetverlies kan een werkgever, die zijn loonsom vermindert door bedrijfseconomisch ontslag, nog steeds recht hebben op een (te hoge) subsidie.
Dat is niet wat is bedoeld, aldus de Minister. Het aanvragen van bedrijfseconomisch ontslag moet extra gevolgen hebben voor de subsidiehoogte. Daarom is de berekeningswijze voor deze situatie aangepast, waarbij niet de loonsom maar de subsidie zelf wordt verlaagd met het loon van de voor ontslag voorgedragen werknemers x 150% .
Als de werkgever na 17 maart 2020 bij UWV een ontslagaanvraag indient wegens bedrijfseconomische redenen (en die aanvraag niet of niet tijdig intrekt), wordt de subsidie als volgt verlaagd:
D x 1,5 x 3 x 1,3 x 0,9.
D (het loon over januari 2020 van de voor ontslag voorgedragen werknemers vermenigvuldigd met 150% (de sanctie)) x 3 (subsidieperiode maart-mei 2020) x 1,3 (30% werkgeverslasten) x 90% (max. hoogte subsidie).
Bij werkgevers die ondanks het verbod toch ontslag wegens bedrijfseconomische redenen aanvragen, wordt dit bedrag dus volledig in mindering gebracht op de subsidie.
Verzwaarde toets UWV bij bedrijfseconomisch ontslag
Als de werkgever toch bij UWV bedrijfseconomisch ontslag voor zijn werknemers aanvraagt, heeft dat niet alleen gevolgen voor de hoogte van de subsidie, maar ook voor de beoordeling van die aanvragen. De werkgever moet aan UWV kunnen uitleggen waarom bedrijfseconomisch ontslag noodzakelijk is en waarom de NOW subsidie niet voldoende is om dat ontslag te voorkomen. In de toelichting op deze wijziging wijst de Minister er wel op dat de werkgever de ruimte houdt, zoals die altijd geldt, om een dergelijke beslissing te kunnen nemen en dat UWV dus terughoudend zal toetsen.
De aanscherping geldt voor ontslagaanvragen vanaf 2 april 2020, omdat voor die datum nog geen duidelijkheid bestond over de invulling van de voorwaarden, aldus de Minister.
Heeft u vragen over de (gewijzigde) NOW of het indienen van een aanvraag, neemt u dan gerust contact met ons op. Mochten er nog nieuwe wijzigingen in de NOW regeling worden doorgevoerd, dan houden we u daarvan uiteraard op de hoogte.
Eventuele vragen over de NOW of andere met de Coronacrisis verband houdende arbeidsrechtelijke vragen kunt u ook stellen via het online webinar dat we op vrijdag 17 april a.s. (16.00 - 17.00 uur) organiseren. U kunt zich voor dit webinar inschrijven via deze link: Webinar 17 april 2020