Sinds de invoering van de WWZ komt het geregeld voor dat werkgevers het dienstverband met langdurig arbeidsongeschikte werknemers niet beëindigen (en dus ‘slapend houden’) om te voorkomen dat een verplichting tot betaling van de transitievergoeding ontstaat. In de afgelopen jaren zijn er verschillende vergeefse pogingen van werknemers geweest om toch in aanmerking te komen voor een transitievergoeding, door zelf een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst bij de kantonrechter in te dienen. Deze werknemersverzoeken strandden, althans er werd over het algemeen wel ontbonden maar geen vergoeding toegekend, omdat het ‘slapend houden’ van een dienstverband niet gekwalificeerd werd als ‘ernstig en verwijtbaar handelen van de werkgever’. Op grond van de wet is de werkgever alleen een transitievergoeding aan de werknemer verschuldigd als de arbeidsovereenkomst door de werknemer wordt opgezegd of op verzoek van de werknemer wordt ontbonden als gevolg van ‘ernstig verwijtbaar handelen of nalaten’ van de werkgever. Het slapend houden van een dienstverband is niet ernstig verwijtbaar, aldus de rechtspraak tot nu toe.
Het Scheidsgerecht heeft geoordeeld dat er in het specifieke geval dat was voorgelegd, aanleiding was om de werkgever op grond van goed werkgeverschap te verplichten tot beëindiging van het dienstverband over te gaan. Daarbij speelde niet alleen een rol dat aannemelijk was dat de werknemer nog maar kort te leven had, maar ook dat de werkgever geen te respecteren belang (bestaande uit het voorkomen van betaling van de transitievergoeding) meer heeft bij het in stand laten van het dienstverband. Het Scheidsgerecht achtte verder relevant dat sprake was van een arbeidsconflict tussen werkgever en werknemer. Voorts heeft het Scheidsgerecht er op gewezen dat de werkgever de transitievergoeding te zijner tijd volledig door het UWV krijgt vergoed op grond van de Wet compensatie transitievergoeding. Dat die wet nog niet van toepassing is, achtte het Scheidsgerecht niet van belang.
Gelet op deze uitspraak doet de vraag zich voor of de werkgever kan worden verplicht slapende dienstverband te beëindigen. Dit zou in bijzondere situaties - als de werkgever handelt in strijd met goed werkgeverschap - het geval kunnen zijn. De basis in de wet is echter nog steeds dat een werkgever na twee jaar ziekte niet verplicht kan worden een arbeidsovereenkomst te beëindigen en een transitievergoeding te betalen; er zullen dus uitzonderlijke omstandigheden nodig zijn om een dergelijke beëindiging af te dwingen.
Wij helpen u na inwerkingtreding van de Wet compensatie transitievergoeding graag om ervoor te zorgen dat u daadwerkelijk gecompenseerd gaat worden voor te betalen transitievergoedingen na ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. Als u na 1 juli 2015 al een transitievergoeding heeft betaald aan een zieke werknemer dan kunt u laten toetsen of u in aanmerking komt voor compensatie en tot welk bedrag.