Achtergrond
De GR Paswerk is een samenwerkingsverband van vier gemeenten in Noord-Holland die taken uitvoeren op het gebied van de sociale werkvoorziening. Het detacheringsbureau, WZK Personeel B.V., werkt in opdracht van de GR Paswerk. De GR Paswerk is de enige aandeelhouder van het detacheringsbureau. De GR Paswerk is als werkgever aangesloten bij de cao SGO. De directeur is in 2005 in dienst getreden bij het detacheringsbureau. Hij is vervolgens gedetacheerd bij de GR Paswerk en aldaar benoemd tot algemeen directeur van de GR Paswerk. De directeur is tevens topfunctionaris in de zin van de WNT.
Procedure
Het detacheringsbureau en de directeur zijn met elkaar in gesprek gegaan over een vertrekregeling. Zij verschillen echter van mening over de vraag of de directeur recht heeft op de uitkeringsrechten uit de cao SGO. De cao SGO geeft bij werkloosheid recht op een aanvullende en nawettelijke uitkering. De vraag is ook of naast dat uitkeringsvangnet nog een ontslagvergoeding mag worden afgesproken omdat de directeur topfunctionaris is. Via een speciale procedure is aan de rechter gevraagd deze twee vragen te beantwoorden.
Geen ambtenaar
De directeur kan geen beroep doen op de cao SGO, omdat hij geen ambtenaar was in dienst van GR Paswerk. Hij is altijd in dienst gebleven van het detacheringsbureau op basis van een arbeidsovereenkomst en gedetacheerd bij de GR. Volgens de rechter bestond daarover destijds geen enkele onduidelijkheid. Het benoemingsbesluit van de GR Paswerk tot algemeen directeur is niet gelijk te stellen met een aanstellingsbesluit tot ambtenaar. De directeur kan ook geen beroep doen op de cao SGO omdat zijn werkgever, het detacheringsbureau, geen gemeentelijke organisatie is in de zin van de cao. De cao is ook niet in de arbeidsovereenkomst van de directeur van toepassing verklaard.
Waadi
De cao SGO is volgens de rechter wel indirect van toepassing. Hoewel de rechter daarover niets zegt, is tussen het detacheringsbureau en de GR Paswerk sprake van ‘intra-concern uitzending’. Daarop is de Waadi (Wet arbeidsbemiddeling arbeidskrachten door intermediairs) van toepassing. De Waadi regelt dat arbeidskrachten, die een functie vervullen waarvoor de opdrachtgever zelf geen eigen personeel in dienst heeft, zoals in dit geval de directeur, minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden hebben als de werknemers die werkzaam zijn in een vergelijkbare functie in de sector van de opdrachtgever. Op basis van een door de directeur ingebracht rapport concludeert de rechter dat de cao SGO een gebruikelijk arbeidsvoorwaardenpakket is voor 70% van de directeuren werkzaam in deze sector. Deze cao is daarom op de directeur van toepassing, aldus de rechter.
WNT proof
Op grond van de WNT geldt voor een topfunctionaris een maximum vertrekvergoeding van € 75.000,- Een topfunctionaris kan niet daarnaast ook aanspraak maken op bovenwettelijke uitkeringen, tenzij die rechtstreeks, dwingend en eenduidig voortvloeien uit een toepasselijke cao of wettelijk voorschrift. De gedachte hierachter is dat partijen geen invloed mogen hebben gehad op de toepasselijkheid van de cao waardoor de WNT norm zou kunnen worden omzeild. Eerder heeft de hoogste ambtenarenrechter, de Centrale Raad van Beroep, bepaald dat de ambtelijke bovenwettelijke uitkeringsrechten niet onder het WNT-maximum vallen. De rechter oordeelt dat de directeur geen bemoeienis heeft gehad bij de toepasselijkheid van de cao SGO of de hoogte van de uitkeringsrechten. De cao SGO is volgens de rechter rechtstreeks van toepassing op grond van een wettelijk voorschrift, de Waadi. Daardoor vallen de uitkeringen van de cao SGO buiten het WNT maximum van € 75.000,-.
Tot slot
Via de omweg van de Waadi is dit voor de directeur van het detacheringsbureau een gunstige uitkomst: hij heeft recht op de aanvullende uitkeringsaanspraken van de cao SGO die niet meetellen bij een nog af te spreken ontslagvergoeding. Overigens valt op dat laatste nog wel wat af te dingen: de cao SGO is niet direct, dwingend en eenduidig van toepassing, maar indirect via de Waadi en pas na uitleg van de rechter over wat een gebruikelijke beloning is voor directeuren binnen de sector van sociale werkvoorzieningsorganisaties.
Heeft u vragen over detachering, intra-concern uitzending en andere situaties van inlening of wilt u meer weten wat u mag afspreken met een directeur die topfunctionaris is? Stuur een mail naar info@vanbladeladvocaten.nl of bel naar 030-220 3111.