Het is wettelijk toegestaan om in het geheim een gesprek op te nemen als degene die de geluidsopname maakt deelnemer is aan het gesprek. Een werknemer hoeft dus vooraf geen toestemming te vragen aan de werkgever. Doet de werknemer dat wel, dan mag de werkgever in principe niet weigeren, maar dan weet de werkgever er in ieder geval van en wordt hij op die manier in de gelegenheid gesteld zijn woorden zorgvuldig te kiezen en eventuele privacygevoelige onderwerpen te vermijden. In dat verband is het dan ook verstandig om de werknemer vooraf uitdrukkelijk te vragen of deze het gesprek opneemt. De werknemer dient dan uit hoofde van goed werknemerschap een eerlijk antwoord te geven. Doet de werknemer dat vervolgens niet, dan handelt hij mogelijk verwijtbaar of zelfs ernstig verwijtbaar jegens de werkgever.
Bewijsmateriaal
Steeds vaker gebruiken werknemers een heimelijk gemaakte geluidopname (of transcriptie daarvan) als bewijsmateriaal in een ontslagprocedure. In dat verband is het belangrijk om te weten dat zo’n geluidsopname of transcriptie door de civiele rechter vrijwel altijd zal worden toegelaten als bewijs. Dit omdat het belang van de waarheidsvinding in beginsel zwaarder weegt dan het belang van uitsluiting van bewijs. De rechter zal het bewijs alleen uitsluiten als er sprake is van een “rechtens ontoelaatbare inbreuk op de privacy” van degene van wie de geluidsopname is gemaakt. Hiervan lijkt niet snel sprake te zijn omdat gesprekken tussen werkgever en werknemer meestal een zakelijke strekking hebben.
Toch kan de werknemer de kous op de kop krijgen. De werknemer die stiekem gesprekken opnam over zijn re-integratie gaf hiermee volgens de rechtbank Den Haag blijk van een diepgeworteld wantrouwen jegens de werkgever. Dit was voor de rechter aanleiding om de arbeidsovereenkomst te ontbinden wegens een verstoorde verhouding.
Ook de werknemer die aan de werkgever had laten weten dat hij anderhalf jaar lang meerdere gesprekken met collega’s, managers, en zakelijke relaties had opgenomen met als doel dit te gaan gebruiken bij een eventuele rechtszaak, kreeg dit als een boemerang terug. Ondanks het feit dat de werknemer juridisch gezien niets verkeerd deed en de opnames in de uiteindelijke ontslagprocedure niet eens had gebruikt, kan een dergelijk dreiggedrag van werknemer getuigen van een verstoring in de verhouding met zijn werkgever, aldus de rechtbank Rotterdam. Dit, in combinatie met de lange periode waarover de werknemer de opnames had gemaakt, getuigde van een dermate grote mate van wantrouwen van de werknemer jegens de werkgever dat de rechter van oordeel was dat de verhoudingen ernstig en duurzaam verstoord waren. De rechtbank ontbond de arbeidsovereenkomst dan ook wegens een verstoring in de verhouding.
Het moment waarop de opnames door een werknemer zijn gemaakt kan een rol spelen bij het al dan niet toewijzen door de rechter van een door de werkgever ingediend ontbindingsverzoek wegens verstoorde verhoudingen. De rechtbank Noord-Holland gaf de werkgever die stelde dat de heimelijk door de werknemer gemaakte opnames een vertrouwensbreuk opleverden, ongelijk. De geluidsopnames waren namelijk gemaakt nadat de werkgever had aangekondigd de arbeidsovereenkomst te willen beëindigen. De rechter wees het ontbindingsverzoek van de werkgever af omdat de gestelde verstoring in de verhouding niet aannemelijk was gemaakt.
Wees dus op uw hoede werkgevers. Vraag van tevoren of de werknemer van plan is het gesprek op te nemen en kies uw woorden tijdens het gesprek zorgvuldig. Indien het uiteindelijk zou aankomen op een ontslagprocedure, dan is de kans groot dat de rechter een (al dan niet heimelijk) door werknemer gemaakte geluidsopname of transcriptie daarvan meeweegt in zijn oordeel.
Heeft u vragen over dit onderwerp, dan beantwoorden wij deze graag.