Wanneer is een ontbindende voorwaarde toegestaan?
Het ontslagrecht omvat strikte regels waaraan moet zijn voldaan om een arbeidsovereenkomst te beëindigen. Op grond van de rechtspraak is echter de (aanvullende) mogelijkheid gecreëerd om bij hoge uitzondering een zogenaamde ontbindende voorwaarde op te nemen in de arbeidsovereenkomst. Wordt die voorwaarde vervuld, dan eindigt de arbeidsovereenkomst van rechtswege. Door de Hoge Raad is bepaald dat het opnemen van een ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst onder de volgende omstandigheden mogelijk is:
- Het opnemen van een ontbindende voorwaarde mag geen strijdigheid opleveren met het stelsel van het ontslagrecht. Werkgever en werknemer mogen dus bijvoorbeeld niet als voorwaarde afspreken dat de arbeidsovereenkomst eindigt als de werknemer zwanger of ziek wordt - dat zou in strijd zijn met het opzegverbod;
- De vervulling van de ontbindende voorwaarde dient objectief te worden bepaald. Dit betekent dat de werkgever geen invloed moet kunnen hebben op de vervulling van de voorwaarde;
- Na de vervulling van de ontbindende voorwaarde moet geen invulling meer kunnen worden gegeven aan de arbeidsovereenkomst. Met andere woorden, de arbeidsovereenkomst is inhoudsloos geworden.
De vraag of in een specifiek geval de arbeidsovereenkomst door middel van een ontbindende voorwaarde rechtsgeldig tot een einde is gekomen, vergt steeds een afweging van de rechter op basis van voornoemde elementen.
VodafoneZiggo
In de zaak die werd voorgelegd aan de rechtbank Rotterdam werd de arbeidsovereenkomst aangegaan onder de ontbindende voorwaarde dat werknemer uiterlijk twee maanden na indiensttreding een VOG moest aanleveren. Als dat niet gebeurde, zou de arbeidsovereenkomst per 16 januari 2021 met onmiddellijke ingang eindigen. De werknemer kon niet tijdig een VOG aanleveren. Op verzoek van de werknemer werd haar nog een laatste kans geboden om uiterlijk 30 januari 2021 de VOG te verstrekken. Aangezien de werknemer ook toen geen VOG had aangeleverd, bevestigde VodafoneZiggo dat de arbeidsovereenkomst op 30 januari 2021 was geëindigd. De werknemer stelt zich in de procedure op het standpunt dat de arbeidsovereenkomst niet rechtsgeldig was geëindigd.
De rechtbank oordeelde dat de arbeidsovereenkomst rechtsgeldig was geëindigd door het inroepen van de ontbindende voorwaarde door VodafoneZiggo. Tussen partijen stond volgens de rechtbank vast dat voor de functie een VOG wettelijk verplicht was. Het opnemen van een ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst voor het overleggen van een VOG, was in het onderhavige geval dan ook niet in strijd met het ontslagstelsel. De rechtbank overwoog verder dat het afgeven van een VOG door het ministerie geschiedt en het verkrijgen daarvan niet afhankelijk is van de wil van partijen. VodafoneZiggo had met het uitstel voor het inleveren van de VOG de ontbindende voorwaarde bovendien niet prijsgegeven. Ten slotte overwoog de rechtbank dat door het ontbreken van een VOG geen invulling kon worden gegeven aan de arbeidsovereenkomst, nu voor de uitvoering van de functie een VOG wettelijk verplicht is.
Wilt u ook een ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst opnemen? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies. Van Bladel Advocaten heeft ruime ervaring met het opstellen van arbeidsovereenkomsten en ontbindende voorwaarden.