All-in loon: mag dat?
Heleen Dammingh 15 mei 2023

All-in loon: mag dat?

Bij contracten met een kleine arbeidsomvang komt het voor dat de werkgever een all-in loon afspreekt. Bij een all-in loon worden de (opgebouwde) vakantiedagen en - toeslag verrekend in de hoogte van het periodieke loon. Uit de rechtspraak volgt dat een dergelijke afspraak weliswaar mag worden gemaakt, maar dat deze helder moeten worden geformuleerd. Dat was niet het geval in de zaak die zich onlangs afspeelde bij de rechtbank Den Haag, waarin de werkgever alsnog werd veroordeeld tot nabetaling van vakantie-uren.

All-in loon 

Op grond van de (Europese) rechtspraak wordt een all-in loon toegestaan bij (zeer) kleine dienstverbanden. In de arbeidsovereenkomst moet dan wel duidelijk en op begrijpelijke wijze zijn opgenomen dat de werknemer een all-in loon ontvangt. Verder moet de werknemer in de gelegenheid worden gesteld om de vrije dagen op te nemen. Het doel van de vakantiewetgeving is namelijk dat een werknemer daadwerkelijk vakantiedagen opneemt, zodat hij tijdens die periode kan bijkomen van het werk (de recuperatiefunctie van vakantie). Over de vrije dagen ontvangt de werknemer geen loon, omdat het loon over die dagen al is vooruitbetaald.  

Uitspraak Rechtbank Den Haag  

In de zaak die onlangs speelde bij de rechtbank Den Haag ging het om een medewerker die op basis van een nul-urencontract voor bepaalde tijd in dienst was. In het contract was een bruto uurloon afgesproken. Daarnaast was geregeld dat, indien verlof door de werkgever wordt toegestaan, 'er geen salaris/vergoeding over die periode wordt uitgekeerd'. De medewerker maakte vervolgens na zijn vertrek aanspraak op uitbetaling van verlofuren. Volgens de werkgever had de medewerker daar geen recht op, omdat in het contract was afgesproken dat als hij verlof opneemt, hij geen salaris ontvangt.  

De kantonrechter zag dat anders. Volgens de kantonrechter was geen sprake van een helder geformuleerde bepaling in de arbeidsovereenkomst, waaruit volgt dat in het bruto uurloon een vergoeding voor vakantie-uren is begrepen én hoe hoog die vergoeding is. Dat de werkgever een en ander duidelijk tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek mondeling aan de medewerker was uitgelegd, de medewerker nooit eerder had aangegeven dat dit voor hem onduidelijk was en ook niet had gehandeld alsof hij dit niet begreep, kon de werkgever niet baten. De vordering van de medewerker tot vergoeding van de opgebouwde (niet-genoten) vakantie-uren werd dan ook toegewezen.  

Tips  

Mocht u overwegen een all-in loon af te spreken met uw medewerker, zorg dan voor een transparante en begrijpelijke afspraak. Zorg er ook voor dat de medewerker daadwerkelijk vakantiedagen opneemt. De afspraak mag namelijk niet tot gevolg hebben dat het recht op vakantie in feite wordt 'afgekocht'. Gelet daarop raden wij aan om ook voor deze medewerkers een vakantieadministratie bij te houden. Verder lijkt het verstandig om op de loonstrook te specificeren, welk deel van het uitbetaalde loon vakantiegeld is en welk deel de loonwaarde van de vakantiedagen behelst.  

Voor vragen hierover kunt u vrijblijvend contact opnemen met Van Bladel Advocaten.