Werken als zelfstandige: nieuwe aanpak?
Saskia le Noble 19 dec 2022

Werken als zelfstandige: nieuwe aanpak?

In eerdere blog's hebben wij u geïnformeerd over de plannen van het kabinet met betrekking tot werken als zelfstandige. Op 16 december 2022 is een nieuwe Voortgangsbrief 'Werken als zelfstandige' verschenen. Daarin schetst het kabinet hoe de maatregelen op het gebied van werken als zelfstandige zullen worden uitgewerkt. Onderstaand leest u over de belangrijkste punten. 

Het kabinet wil de balans op de arbeidsmarkt herstellen en zet in op een gelijker speelveld tussen contractvormen. Daartoe worden een aantal fiscale maatregelen getroffen, zoals het versneld afbouwen van  de zelfstandigenaftrek. De zelfstandigenaftrek wordt met ingang van 2023 in verschillende stappen verlaagd van € 6.310 in 2022 naar € 900 in 2027. Ook zal de fiscale oudedagsreserve (FOR) uitfaseren. Hierdoor wil men een meer gelijke fiscale behandeling van werknemers, ondernemers en aanmerkelijkbelanghouders bewerkstelligen. Een ander middel om een gelijker speelveld te bereiken is het verder uitwerken van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. 

Daarnaast zegt het kabinet de regels rondom de beoordeling van arbeidsrelaties te gaan verduidelijken en het grijze gebied tussen werknemers en zelfstandigen te verkleinen. Om de praktijk meer houvast te bieden bij de vraag wanneer sprake is van een arbeidsovereenkomst wil men de drie hoofdelementen uit de jurisprudentie van de open norm  'werken in dienst van' in regelgeving vastleggen:

  • Is er sprake van instructies en toezicht op het werk (materieel gezag)?
  • Is het werk organisatorisch ingebed in de onderneming van de werkgevende?
  • Is er sprake van zelfstandig ondernemerschap in de arbeidsrelatie? Dit is een belangrijke contra-indicatie voor het bestaan van een arbeidsovereenkomst.

Deze drie hoofdelementen worden de komende tijd nog verder ingevuld en uitgewerkt met stakeholders. 

Ook werkt het kabinet aan een rechtsvermoeden van een arbeidsovereenkomst, gekoppeld aan een uurtarief. Dit is vooral gericht op werkenden met een minder goede onderhandelingspositie.

Het kabinet streeft ernaar om na de zomer van 2023 een wetsvoorstel naar de Raad van State te kunnen sturen. De planning is erop gericht om voor 1 januari 2025 nieuwe wetgeving te publiceren. Dat is ook de datum dat het kabinet de Wet DBA wil gaan handhaven. 

Lees ook de bijlage bij de kamerbrief van 16 december 2022 Beoordeling gezagsverhouding en de bekijk de Webmodule.

Mocht u nog vragen hebben over dit onderwerp kunt u contact opnemen met één van onze specialisten.